Ads (728x90)


ကိုယ္၀န္ေဆာင္ကာလဟာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား စိတ္ကူးယဥ္ေမွ်ာ္လင့္ေစာင့္စားၾကေသာ အခ်ိန္တစ္ခုလည္းျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေသာကေလးကိုေမြးဖြားႏိုင္ရန္အတြက္ မိခင္ေလာင္းတုိင္းဟာ အာဟာရျပည့္၀ေသာ အစားအစာေတြကို ညီၫြတ္မွ်တစြာ စားသံုးေပးဖုိ႔လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိခင္ေလာင္းမ်ားအတြက္ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုး အစားအစာ (၁၀) မ်ဳိး ကို ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
(၁) ၾကက္ဥ
          ၾကက္ဥဟာ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ဳိးသမီးေတြ စားသင့္တဲ့အစားအစာပါ။ အေၾကာင္းကေတာ့ ၾကက္ဥမွာ ကိုယ္၀န္အတြက္ မရွိမျဖစ္လုိအပ္တဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ဓာတ္ဆားႏွင့္ ဗီတာမင္ 12 မ်ဳိးနဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြပါ၀င္ေနလို႔ပါပဲ။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္ဥမွာပါ၀င္တဲ့ ကိုလင္း (Choline) ကလည္းကေလးမ်ားရဲ႕ ဦးေႏွာက္နဲ႔အာ႐ံုေၾကာ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ တစ္ေန႔တစ္လံုး ပံုမွန္စားေပးသင့္ပါတယ္။ အကယ္၍ ကိုလက္စေရာတက္မွာ ေၾကာက္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္ဥအကာကိုပဲ စားေပးႏိုင္ပါတယ္။


(၂) Omega-3 ပါ၀င္ေသာငါးမ်ား
          ကေလးမ်ား၏ ဥာဏ္ရည္ဖြံ႕ၿဖိဳးဖို႔အတြက္ဆုိရင္ Omega-3 ကိုလည္းေမ့ထားလို႔မရပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ Omega 3 ပါ၀င္မႈမ်ားေသာ တူနာငါး၊ ဆာဒင္းငါးႏွင့္ ေဆာ္လမြန္ငါးတုိ႔ကို ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ တစ္ပတ္မွာ ၂ ႀကိမ္ ေလာက္စားေပးပါ။ ထုိငါးမ်ားတြင္ mercury (ျပဒါးဓာတ္) ဓာတ္ပါ၀င္မႈလည္း နည္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တစ္ပတ္မွာ 12 ေအာင္စထက္ ပိုမစားသင့္ပါဘူး။
(၃) ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
          ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာအသားဓာတ္အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္ေနတာေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္ခံစားရတဲ့ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္ပါ၀င္တာေၾကာင့္  သေႏၶသားေလာင္း၏ အ႐ိုးအဆစ္မ်ားကိုသန္မာေစမွာပါ။
(၄) ကန္စြန္းဥ
          မိခင္ႏွင့္သေႏၶသားအတြက္ လိုအပ္တဲ့ Vitamin A ရရွိဖုိ႔ကေတာ့ ကန္စြန္းဥကိုစားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ ကန္စြန္းဥမွာ Vitamin C, Folic Acid ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္လည္းမ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။
(၅) အေစ့အဆံမ်ား
          ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္အပါအ၀င္ အျခားေသာအေစ့အဆန္မ်ားကလည္း Vitamin E၊ ဆယ္လီနီယမ္ (Selenium) နဲ႔ ဖိုက္တိုႏ်ဴထရီးရန္ (Phytonutrient)ေတြ မ်ားစြာပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မ်ားစားသင့္တဲ့ အစားအစာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
(၆) သစ္ၾကားသီး
          ငါးကရတဲ့ Omega 3 ေလာက္ေတာ့ သေႏၶသားအေပၚအက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ မရွိေပမယ့္ သစ္ၾကာသီးမွာပါ၀င္တဲ့ Omega 3 ဟာမိခင္ေရာသေႏၶသားကိုပါ က်န္းမာေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ Omega-3, ပ႐ိုတင္း နဲ႔ ဖိုင္ဘာ ေတြပါ၀င္တဲ့ သစ္ၾကားသီးကိုစားသံုးေပးပါ။
(၇) ဂရိဒိန္ခ်ဥ္
          ဂရိဒိန္ခ်ဥ္မွာ အျခားေသာဒိန္ခ်ဥ္မ်ားထက္ ပ႐ိုတင္းႏွစ္ဆပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Calcium ဓာတ္ ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ မိခင္ႏွင့္သေႏၶသားအတြက္ လိုအပ္ေသာ Calcium ပမာဏကို ျဖည့္တင္းႏိုင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ အဆီနည္းၿပီးသၾကားမပါေသာ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုေရြးခ်ယ္ေသာက္သံုးဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။


(၈) အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၀လံမ်ား
          အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိေသာဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီး၀လံမ်ားဟာ Vit A, C, K Folate ဓာတ္ႏွင့္ အာဟာရမ်ားပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ အေထြေထြက်န္းမာေရးကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မ်က္စိက်န္းမာေရး အတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
(၉) အဆီဖယ္ထားေသာ အသား
        အသားဟာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္အႂကြယ္၀ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ မိခင္ေလာင္းေတြအေနနဲ႔ အဆီဖယ္ထုတ္ထားတဲ့ အသားေတြကို ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္သင့္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသားမွာ သံဓာတ္ႂကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္  ေသြးအားနည္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အသားေတြထဲမွာမွ သေႏၶသားရဲ႕ ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာ႐ံုေၾကာစနစ္ ေကာင္းမြန္စြာ ဖြ႔ံၿဖိဳးဖို႔အတြက္လုိအပ္တဲ့ ကိုလင္းဓာတ္ (Choline) ပါ၀င္တဲ့ ၀က္သားနဲ႔ အမဲသားက အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ အသားေတြမွာ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ကပ္ပါးပိုးေတြ ကပ္ေနႏုိင္တဲ့ အတြက္ ေသခ်ာက်က္တဲ့အထိ ခ်က္ျပဳတ္ဖုိ႔ေတာ့လိုအပ္ပါတယ္။
(၁၀) အေရာင္အေသြးစံုလင္ေသာသစ္သီးမ်ား
          ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္ကာလအတြင္းမွာ အေရာင္အေသြးစံုလင္ေသာသီးႏွံမ်ဳိးစံုကို စားသံုးေပးပါ။ ေလ့လာမႈမ်ားအရ အေရာင္အုပ္စုတစ္ခုခ်င္းစီမွာ အမ်ဳိးမ်ဳိးေသာ Vitamin ႏွင့္ Minerals တုိ႔ပါ၀င္ေနတယ္လို႔သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုယ္၀န္ေႏွာင္းပိုင္းကာလမ်ားတြင္ သေႏၶသားဟာမိခင္ စားလိုက္ေသာ သစ္သီးရဲ႕အရသာကို ေရျမႊာရည္ မွတစ္ဆင့္ အရသာခံႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထုိကေလးေမြးဖြားလာေသာအခါတြင္ လည္းက်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ သစ္သီးမ်ားကိုစားသည့္ အေလ့အက်င့္ရွိလာမွာျဖစ္ပါတယ္။

Dr. Htet Htet Aung

Post a Comment

Blogger Disqus

Comment ေပးရန္ ညာဘက္ေထာင့္မွ Blogger or Facebook or Disqus ကုိႏွိပ္ပါ။

Voted This Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...