Ads (728x90)


1. ေဖာလစ္အက္ဆစ္ကို ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးပါ
          က်န္းမာသန္စြမ္တဲ့ ကေလးငယ္ကိုေမြးဖြားသန္႔စင္လုိပါက ကိုယ္ဝန္မေဆာင္မီ လမ်ားစြာအလုိကပင္ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ 400 မုိက္ခ႐ိုဂရမ္ကို ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ သေႏၶေဆာင္မယ္လို႔ စိတ္ဆံုးျဖတ္ၿပီးတာနဲ႔မီ ေသာက္သံုးရန္လိုအပ္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားတြင္မူ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ေန႔စဥ္ပမာဏ 5 မီလီဂရမ္ထိလိုအပ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆရာဝန္ႏွင့္ေသခ်ာေဆြးေႏြးတိုင္ပင္၍ ဆရာဝန္ၫႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း ေသာက္သံုးသင့္ ပါတယ္။ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ေမြးလာတဲ့ ကေလးမွာ ေမြးရာပါေက်ာ႐ိုးကြဲေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။


2. ပံုမွန္က်န္းမာေရးစစ္ေဆးျခင္း
          ကိုယ္ဝန္မေဆာင္မီ လအနည္းငယ္အလိုမွစ၍ ဆရာဝန္ႏွင့္ျပသကာ ေအာက္ပါတုိ႔ႏွင့္ပတ္သက္၍ အၾကံဉာဏ္မ်ားရယူႏုိင္ပါတယ္။
- ကာကြယ္ေဆးထုိးျခင္း၊ လိုအပ္ေသာစစ္ေဆးမႈမ်ားျပဳလုပ္ျခင္း
- ေဖာလစ္အက္ဆစ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ D ေသာက္သံုးျခင္း
- မိမိတြင္ရွိႏွင့္ၿပီးေသာေရာဂါတို႔ကို ထိန္းသိမ္းျခင္း
- ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနစဥ္အတြင္း ေသာက္သံုးသင့္ေသာ၊ မေသာက္သံုးသင့္ေသာေဆးဝါးမ်ားအေၾကာင္း ေမးျမန္းျခင္း

3. သြားဆရာဝန္ႏွင့္ျပသျခင္း
          ကိုယ္ဝန္မေဆာင္မီ သြားႏွင့္သြားဖံုးမ်ားကို စစ္ေဆးျခင္းသည္ မိမိအတြက္သာမက သေႏၶသားေလာင္းအတြက္ပါ အက်ိဳးရွိေစပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျခင္းသည္ သြားဖံုးေရာဂါျဖစ္ပြားႏႈန္း ကိုျမင့္တက္ႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္ လမေစ့ဘဲ ကေလးေမြးဖြားမႈကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သြားတိုက္ျခင္းနဲ႔ သြားပြတ္ႀကိဳးျဖင့္သန္႔ရွင္းေရးျပဳလုပ္ျခင္း အေလ့အထမ်ားကိုပံုမွန္လုပ္ေဆာင္သင့္ပါတယ္။

4. ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းျခင္း
          ပိန္လြန္းျခင္း (သို႔) ဝလြန္းျခင္းသည္ သေႏၶတည္ႏိုင္ရန္ ခက္ခဲေစ႐ံုသာမက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားျခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးတိုး စတဲ့က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားကိုျဖစ္ေစ၍ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ကာလကို ၾကာျမင့္ေစႏုိင္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ရန္ႀကိဳးစားေနပါက ေလ့က်င့္ခန္း ပံုမွန္ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္။

5. အာဟာရသင့္တင့္မွ်တေအာင္စားသံုးျခင္း
          ကိုယ္ဝန္မေဆာင္မီနဲ႔ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ကာလအတြင္းမွာ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ အာဟာရ သင့္တင့္မွ်တေအာင္ စားသံုးျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ အသားဓာတ္၊ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ေဖာလစ္ အက္ဆစ္ဓာတ္ေတြအေျမာက္အမ်ားလုိအပ္တာေၾကာင့္ သစ္သီး၊ အေစ့အႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အစိမ္းေရာင္အရြက္မ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို စားသံုးသင့္ပါတယ္။ အာဟာရဓာတ္မပါတဲ့ အေၾကာ္အေလွာ္၊ ဘီစကစ္၊ ကိတ္မုန္႔၊ အေအးနဲ႔ တျခားသေရစာေတြ ကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။

6. ကဖိန္းဓာတ္ကိုေလွ်ာ့ခ်ျခင္း
          ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္အတြင္း တစ္ေန႔လွ်င္ ေကာ္ဖီခြက္ 2 ခြက္ (200 မီလီဂရမ္) ထက္ပို၍ မေသာက္သံုးသင့္ေၾကာင္း အမ်ိဳးသားက်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီးမွ အႀကံျပဳထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကဖိန္းအစား အနံ႔အရသာထည့္ထားတဲ့ ႏြားႏုိ႔ပူပူေလးတစ္ခြက္ကို အစားထုိးေသာက္သံုးႏုိင္ပါတယ္။

7. ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းကို ေရွာင္ရွားျခင္း
          ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ သေႏၶတည္ျခင္းကိုခက္ခဲေစ႐ံုသာမက ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ အတြင္း ေဆးလိပ္ေသာက္ပါက လမေစ့ဘဲ ေမြးဖြားျခင္း၊ ေပါင္မျပည့္ျခင္းနဲ႔ ကိုယ္ဝန္ပ်က္က်ျခင္းတို႔ျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ထုိ႔ျပင္ အေၾကာင္းအရင္းမသိဘဲ သေႏၶသားေလာင္း႐ုတ္တရက္ ေသဆံုးေသာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ကိုလည္း ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။


          ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္ ခင္ပြန္းသည္ကိုလည္း ေဆးလိပ္ျဖတ္ရန္တိုက္တြန္းပါ။ အဘယ္ေၾကာင့္ ဆုိေသာ္ ေဆးလိပ္ေငြ႔႐ႈျခင္းဟာလည္း အႏၲရာယ္မ်ားလွတာေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။

8. အရက္ျဖတ္ျခင္း
          ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ အရက္ေသာက္ျခင္းသည္ ကေလးငယ္ကိုေမြးရာပါ ခ်ိဳ႕ယြင္းခ်က္ေတြကိုျဖစ္ေစ ႐ံုသာမက ဉာဏ္ရည္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈတို႔ကိုပါ ခံစားရေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ကာလအတြင္း အရက္လံုးဝမေသာက္သံုးသင့္ပါ။
Dr.Thinzar Wynn
www.drmyanmar.com

Post a Comment

Blogger Disqus

Comment ေပးရန္ ညာဘက္ေထာင့္မွ Blogger or Facebook or Disqus ကုိႏွိပ္ပါ။

Voted This Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...