ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္တစ္ေယာက္ဟာ မိခင္ေရာကေလးပါ က်န္းမာဖို႔အတြက္ သင့္တင့္မွ်တတဲ့ အစာအာဟာရကို စားသံုးေပးဖုိ႔လိုအပ္ပါတယ္။ အစာအာဟာရျပည့္၀ေအာင္ စားသံုရာမွာလည္း ပမာဏမ်ားမ်ား စားရတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ တေန႔တာအတြက္လိုအပ္တဲ့ ကယ္လုိရီျပည့္မီေအာင္ စားသံုးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးတစ္ေယာက္ဟာ ကိုယ္၀န္မေဆာင္မီအခ်ိန္ကထက္ တေန႔မွာကယ္လိုရီ 300 ပိုၿပီးလိုအပ္ပါတယ္။
ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာရွိသင့္ ရွိထုိက္တဲ့ကိုယ္အေလးခ်ိန္ဟာ တေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ မတူညီႏုိင္ပါဘူး။ ပံုမွန္ကိုယ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့အမ်ိဳးသမီးဟာ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာေပါင္ခ်ိန္ 25 ေပါင္မွ 35 ေပါင္၊ သာမန္ရွိသင့္ရွိထိုက္တဲ့ အေလးခ်ိန္ထက္ေလွ်ာ့က်ေနတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ 28 ေပါင္မွ ေပါင္ 40၊ အ၀လြန္တဲ့အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ 15 ေပါင္မွ 25 ေပါင္ စသည္ျဖင့္ ကိုယ္၀န္မေဆာင္မီ အခ်ိန္ကထက္ ေပါင္ခ်ိန္တိုးလာဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
ေယဘုယ်အားျဖင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ပထမ 3 လအတြင္းမွာ 2 ေပါင္မွ 4 ေပါင္အတြင္းတက္ရန္ လိုအပ္ၿပီး က်န္တဲ့ကိုယ္၀န္ေဆာင္ကာလေတြမွာ တစ္ပတ္ကို တစ္ေပါင္ႏႈန္းျဖင့္ အေလးခ်ိန္ တက္လာဖုိ႔လိုအပ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အမႊာကိုယ္၀န္ေဆာင္ထားတဲ့မိခင္ေတြအေနျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မွန္မွန္တက္ဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာတက္လာတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြဟာ မည္သည့္ေနရာကိုေရာက္ကုန္ပါသလဲ။
- သေႏၶသား 8 ေပါင္
- အခ်င္း 2 ေပါင္မွ 3 ေပါင္
- ေရႁမႊာေရ 2 ေပါင္မွ 3 ေပါင္
- ရင္သားတစ္သွ်ဴး 2 ေပါင္မွ 3 ေပါင္
- ေသြးပမာဏ 4 ေပါင္
- ကေလးေမြးဖြားရန္ႏွင့္ ႏုိ႔ခ်ိဳတိုက္ေကၽြးရန္ စုေဆာင္းထားတဲ့အဆီပမာဏ 5 ေပါင္မွ 9 ေပါင္
- သားအိမ္ 2 ေပါင္မွ 5 ေပါင္
- စုစုေပါင္း 25 ေပါင္မွ 35 ေပါင္
ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ခ်သင့္သလား။
ေယဘုယ်အားျဖင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ ၀ိတ္ေလွ်ာ့တာမ်ိဳး၊ Diet လုပ္တာမ်ိဳးလံုး၀မလုပ္ပါဘူး။ အ၀လြန္ေနတယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဆရာ၀န္ႏွင့္တုိင္ပင္ၿပီးမွ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ်သင့္ပါတယ္။
ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ သင္တင့္မွ်တတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ရရွိေအာင္ ဘယ္လိုေနထုိင္ စားေသာက္သင့္သလဲ။
ပမာဏနည္းနည္းျဖင့္ တစ္ေန႔ကို ငါးႀကိမ္မွေျခာက္ႀကိမ္အစာစားပါ။ အခြံမာသီး၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ ခရက္ကာမုန္႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္ စတဲ့အဆာေျပစာေတြကို မိမိႏွင့္လက္လွမ္းမီးတဲ့ေနရာမွာထားပါ။
သၾကားကိုရန္သူသဖြယ္ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အာဟာရတန္ဖိုးနည္းၿပီး ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈမ်ားျပားတဲ့ ကြတ္ကီး၊ သၾကားလံုး၊ ဒိုးနတ္၊ အားလူေၾကာ္ စတာေတြကို အၿမဲလိုလိုစားသံုးျဖစ္ေနတယ္ဆိုပါက အ၀လြန္ႏုိင္ေခ်ေတာ္ေတာ္မ်ားေနပါၿပီ။
အခ်ိဳပြဲအေနနဲ႔ သံုးေဆာင္လိုပါက သဘာ၀သစ္သီး၊ အဆီပါ၀င္မႈနည္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ စတာေတြကိုေရြးခ်ယ္ပါ။
ဆားမွာ ေရကိုစုေဆာင္းထားတဲ့ဂုဏ္သတၱိရွိၿပီး အငန္ဓာတ္မ်ားတဲ့အစားအစာေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ေစတာေၾကာင့္ ဆားေလ်ာ့စားပါ။
အစားအစာမ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ရာမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့နည္းလမ္းကိုသာ အသံုးျပဳပါ။ ဆီ၊ ေထာပတ္ စတာေတြနဲ႔ေၾကာ္မယ့္အစား အသားကင္၊ အသားျပဳတ္စတာေတြကိုဦးစားေပးစားသံုးပါ။
ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ။
ေလ့က်င့္ခန္းအသင့္အတင့္ျပဳလုပ္ျခင္းက ကယ္လိုရီအပိုေတြေလာင္ကၽြမ္းေစပါတယ္။
လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း၊ ေရကူးျခင္း စတဲ့ေလ့က်င့္ခန္းေတြဟာ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ေလ့က်င့္ခန္းေတြျဖစ္ပါတယ္။
Dr. Htet Htet Aung
www.drmyanmar.com
Post a Comment
Blogger Facebook DisqusComment ေပးရန္ ညာဘက္ေထာင့္မွ Blogger or Facebook or Disqus ကုိႏွိပ္ပါ။