ဗီတာမင္ A သည္ အသည္း၌ သိမ္းဆည္းေလ့ရွိေသာ အဆီတြင္ေပ်ာ္ဝင္သည့္ ဗီတာမင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ဗီတာမင္ A သည္ သေႏၶသားေလာင္း၏ႏွလံုး၊ အဆုတ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ မ်က္လံုး၊ အ႐ိုး အပါအဝင္ ေသြးလည္ပတ္စနစ္၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းစနစ္၊ ပင္မအာ႐ံုေၾကာစနစ္တို႔ ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈအတြက္ အလြန္ပင္အေရးႀကီးပါသည္။
ထုိ႔အျပင္ ဗီတာမင္ A သည္ ေမြးဖြားၿပီးေနာက္ ပ်က္စီးသြားေသာ တစ္သွ်ဴးမ်ားျပန္လည္ျပဳျပင္ရာ တြင္လည္း လိုအပ္ပါသည္။ အျမင္အာ႐ံုေကာင္းမြန္ေစရန္ ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း၊ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးျခင္း၊ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္းမ်ားအျပင္ အဆီၿဖိဳခြဲရာတြင္လည္း အကူအညီေပးႏုိင္ပါသည္။
ဗီတာမင္ A အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ
ဗီတာမင္ A ႏွစ္မ်ိဳးမွာ ခႏၶာကိုယ္မွအဆင္သင့္အသံုးျပဳႏိုင္ေသာ ဗီတာမင္ A (Retinol) ႏွင့္ ၿဖိဳခြဲရန္လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ A (Carotenoids) ဟူ၍ျဖစ္ပါသည္။ ခႏၶာကိုယ္မွအဆင္သင့္အသံုးျပဳႏုိင္ေသာ Rentinol ကို တိရစၧာန္မွရရွိေသာ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏို႔ႏွင့္အသည္းတို႔မွရရွိပါသည္။ Carotenoids ကိုမူ အသီးအႏွံမ်ားႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ ေတြ႕ရွိရၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွ Rentinol အျဖစ္ ေျပာင္းလဲၿပီးမွ အသံုးျပဳႏုိင္ေသာ ဗီတာမင္ A အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္။
တစ္ေန႔လွ်င္ဗီတာမင္ A မည္မွ်လိုအပ္ပါသနည္း
- အသက္ 18 ႏွစ္ ႏွင့္ေအာက္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ တစ္ေန႔လွ်င္ 750 မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ RAE လိုအပ္ပါသည္။
- အသက္ 19 ႏွစ္ႏွင့္အထက္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ တစ္ေန႔လွ်င္ 770 မုိက္ခ႐ိုဂရမ္ RAE လိုအပ္ပါသည္။
- အသက္ 18 ႏွစ္ႏွင့္ေအာက္ ႏုိ႔ခ်ဳိတိုက္ေကၽြးေနသူ အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ တစ္ေန႔လွ်င္ 1200 မုိက္ခ႐ိုဂရမ္ RAE လိုအပ္ပါသည္။
- အသက္ 19 ႏွစ္ႏွင့္အထက္ ႏုိ႔ခ်ဳိတိုက္ေကၽြးေနသူ အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ တစ္ေန႔လွ်င္ 1300 မုိက္ခ႐ိုဂရမ္ RAE လိုအပ္ပါသည္။
- ကိုယ္၀န္ေဆာင္မဟုတ္ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္မူ တစ္ေန႔လွ်င္ 700 မုိက္ခ႐ိုဂရမ္ RAE လိုအပ္ပါသည္။
အၾကံျပဳထားေသာ ဗီတာမင္ A ပမာဏကို ေန႔စဥ္ေန႔တုိင္းရရွိရန္ မလိုအပ္ေသာ္လည္း တစ္ပတ္လွ်င္ ၎ပမာဏစုစုေပါင္းရရွိပါက လံုေလာက္ပါသည္။
ဗီတာမင္ A ကိုအလြန္အကၽြံစားသံုးမိေနပါသလား
အေမရိကန္အစားအေသာက္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ ဗီတာမင္ A အမ်ားအျပားပါ၀င္ပါသည္။ Retinol ကို အသား၊ ငါး၊ ႏို႔ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ၾကက္ဥႏွင့္ အေစ့အဆန္မ်ားမွရရွိႏုိင္ပါသည္။ Carotenoids ကိုမူ သစ္သီးမ်ားႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွတဆင့္ ရရွိႏိုင္ပါသည္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ဗီတာမင္ A အလြန္အကၽြံစားသံုးမိပါက သေႏၶသားေလာင္း၏ ဖြ႔ံၿဖိဳးမႈႏွင့္အသည္းတို႔ကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္ ဗီတာမင္ A ကို အနည္းငယ္သာစားသံုးသင့္ပါသည္။ (သို႔ရာတြင္ အသီးအႏွံမ်ားႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ပါဝင္ေသာ carotenoids ကိုမူ မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ စားသံုးႏုိင္ပါသည္။)
အသက္ 19 ႏွစ္ႏွင့္အထက္ အမ်ိဳးသမီးတစ္ဦးသည္ (ကိုယ္ဝန္ရွိျခင္း (သို႔) ႏုိ႔ခ်ိဳတိုက္ေကၽြးျခင္းႏွင့္မဆိုင္ပါ) တစ္ေန႔လွ်င္ Retinol 3000 မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ RAE (10,000 IU) ထက္ပိုမို၍ မစားေသာက္သင့္ေပ။ အသက္ 18 ႏွစ္ႏွင့္ေအာက္ အမ်ိဳးသမီးငယ္ေလးမ်ားအတြက္ အမ်ားဆံုးစားသံုးႏိုင္ေသာပမာဏမွာ 2800 မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ RAE (9,333 IU) ျဖစ္ပါသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ဆရာဝန္၏ ၫႊန္ၾကားခ်က္မပါဘဲ မည္သည့္ျဖည့္စြက္အားေဆးကိုမွ် ႏွစ္ဆတိုး၍မေသာက္သံုးသင့္ပါ။ ကိုယ္ဝန္မေဆာင္မီေသာက္သံုးရေသာ အားေဆးအခ်ိဳ႕တြင္ ဗီတာမင္ A အနည္းႏွင့္အမ်ားပါဝင္တတ္ေသာေၾကာင့္ အၫႊန္းကိုဖတ္႐ံုမွ်မက ဆရာဝန္ကိုလည္း မိမိေသာက္သံုးေနေသာ ျဖည့္စြက္အားေဆးမ်ားအားလံုးကို အသိေပးသင့္ပါသည္။
အျခားအေၾကာင္းအရင္းတစ္ခုမွာ ဗီတာမင္ A သည္ သေႏၶသားေလာင္းဖြ႔ံၿဖိဳးမႈကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားႏွင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ရန္ဆံုးျဖတ္ထားေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ ဝက္ျခံကုသေသာ ဗီတာမင္ေဆးမ်ား (Isotretinoin) ႏွင့္ အျခား ဗီတာမင္ A ပါ၀င္ေသာေသာက္ေဆးမ်ားအျပင္ လိမ္းေဆးမ်ားကိုပါ ေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။
ဗီတာမင္ A ပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ား
Beta-Carotene ပါ၀င္ေသာ အသီးအႏွံမ်ားႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား (အထူးသျဖင့္ လိေမၼာ္ေရာင္၊ အဝါေရာင္ႏွင့္ အစိမ္းေရာင္အရြက္မ်ား) သည္ ဗီတာမင္ A ရႏုိင္ေသာ အေကာင္းဆံုးအရင္အျမစ္မ်ားျဖစ္သည္။ ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ေကာက္ႏွံပင္မ်ားမွလည္း ခႏၶာကိုုယ္မွအဆင္သင့္အသံုးျပဳႏိုင္ေသာ ဗီတာမင္ A အခ်ိဳ႕ရႏုိင္ပါေသးသည္။
အသည္း (အမဲ၊ ၾကက္) တြင္လည္း Rentinol ပါဝင္မႈႏႈန္းျမင့္မားျခင္းေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ကာလအတြင္း တစ္လလွ်င္ တစ္ႀကိမ္ (သို႔) ႏွစ္ႀကိမ္ထက္ပို၍ မစားသံုးသင့္ပါ။ 3 ေအာင္စရွိေသာ အမဲအသည္းတစ္ပန္းကန္တြင္ပါဝင္ေသာ ဗီတာမင္ A သည္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္အတြင္းစားသံုးသင့္သည္ တစ္ေန႔ပမာဏထက္ ရွစ္ဆပိုမုိမ်ားျပားပါသည္။
ေအာက္ပါတို႔မွာ ဗီတာမင္ A ပါဝင္မႈမ်ားသည့္ အစားအစာအခ်ိဳ႕ျဖစ္ပါသည္။
- မီးဖုန္ထားသည့္အရြယ္ေတာ္ ကန္စြန္းဥတစ္လံုး (961 mcg RAE - 19,218 IU)
- ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ မုန္လာဥနီအစိမ္းခြက္တစ္ခြက္ (534 mcg RAE - 10,692 IU)
- ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ ဟင္းႏုႏြယ္ခြက္တစ္၀က္ (472 mcg RAE – 9,433 IU)
- အရြယ္ေတာ္ သခြားေမႊးတစ္၀က္ (466 mcg RAE - 9334 IU)
- ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ ကိုက္လန္ခြက္တစ္ဝက္ (443 mcg RAE – 8,854 IU)
- ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ မုန္႔ညင္းခြက္တစ္၀က္ (361 mcg RAE – 7,220 IU)
- သရက္သီးတစ္လံုး (181 mcg RAE – 3,636 IU)
- အဆီထုတ္ထားေသာ ႏြားႏို႔ 8 ေအာင္စ (149 mcg RAE - 500 IU)
- ပံုမွန္ႏြားႏို႔ 8 ေအာင္စ (110 mcg RAE - 395 IU)
- ေထာပတ္တစ္ဇြန္း (95 mcg RAE - 355 IU)
- ၾကက္ဥအႀကီးတစ္လံုး (80 mcg RAE - 270 IU)
- ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းခြက္တစ္၀က္ (60 mcg RAE - 1207 IU)
အထူးစီမံျပဳလုပ္ထားေသာ (ဥပမာ - ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာ၊ ႀကိတ္ထားသာ (သို႔) အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ) အစားအစာမ်ားႏွင့္ ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာအစာမ်ားမွ Carotenoid ကို ခႏၶာကိုယ္မွ ပိုမိုလြယ္ကူစြာ စုပ္ယူႏိုင္ပါသည္။ ထို႔ျပင္ အဆီအနည္းငယ္ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း 1 ဇြန္း) တစ္ၿပိဳင္နက္စားသံုးျခင္းကလည္း ဗီတာမင္ A စုပ္ယူမႈကို ပိုမုိေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
ဗီတာမင္ A ျဖည့္စြက္အားေဆးကိုေသာက္သံုးပါသလား
ေသာက္သံုးရန္မလိုအပ္ပါ။ ေန႔စဥ္စားသံုးေနေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ ဗီတာမင္ A အမ်ားအျပားပါဝင္႐ံုမွ်မက ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အားေဆးမ်ားကိုလည္း ဗီတာမင္ A ပါဝင္ပါသည္။ အလြန္အကၽြံမေသာက္သံုးမိေစရန္အတြက္ ေဆးအၫႊန္းကို ေသခ်ာဖတ္ရန္လိုအပ္ပါသည္။
ဗီတာမင္ A ျဖည့္စြက္အားေဆးလိုအပ္သည္ဟုထင္လွ်င္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဗီတာမင္ A အားေဆးႏွင့္ပတ္သက္၍ ေမးလိုလွ်င္လည္းေကာင္း ဆရာဝန္ထံမွ အကူအညီရယူႏုိင္ပါသည္။
ဗီတာမင္ A ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း၏ လကၡဏာမ်ား
ဗီတာမင္ A ကို အစားအစာမ်ားတြင္ အလြယ္တကူရရွိေနေသာေၾကာင့္ အခ်ိဳ႕ေရာဂါအေျခအေနမ်ားမွလြဲ၍ ဗီတာမင္ A ခ်ိဳ႕တဲ့သူ သိပ္မရွိပါ။ ဗီတာမင္ A ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ၾကက္မ်က္သင့္ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္ခံအားစနစ္က်ဆင္းျခင္းတို႔ျဖစ္ႏုိင္သည့္အျပင္ မ်က္ၾကည္လႊာထူ၍ ေျခာက္လာႏုိင္ပါသည္။
Dr. Thinzar Wynn
www.drmyanmar.com
Post a Comment
Blogger Facebook DisqusComment ေပးရန္ ညာဘက္ေထာင့္မွ Blogger or Facebook or Disqus ကုိႏွိပ္ပါ။