သူ ့အမည္က ႏွင္းသီး ဆိုေပမယ့္ ေဆာင္းတြင္းမွာ မသီးဘဲ ယခုလို ေႏြေႏွာင္း-မိုးဦးစ မွာသီး တဲ့ ရာသီစာ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးပါ။
ပူေႏြး စိုစြတ္တဲ့ ရာသီကိုၾကိဳက္တဲ့ အပင္လို ့ဆိုနိုင္ပါတယ္။
သူ ့ကို ျမန္မာလို “ႏွင္းသီး” ၊ အဂၤလိပ္အေခၚအေ၀ၚအရ “ Rose Apple or Plum Rose or Malaysia Apple ” လို ့ ေခၚဆိုၾကပါတယ္။
ရူပေဗဒဘာသာမွာ Newton ရဲ the law of gravity ကို ၾကားဖူးေန ၾကမွာပါ။ မွန္ပါတယ္။
မစၥတာ Isaac Newton ဟာ Rose Apple လို ့ေခၚ တဲ့ ေဟာဒီ ႏွင္းသီးပင္ေအာက္မွာ ထိုင္ေနတုန္း အပင္ ေပၚကအသီးဟာကမၻာေျမၾကီးရဲ ့ဆြဲအားေၾကာင့္အပင္ေအာက္တည့္တည့္ကိုျပဳတ္က်လာရတယ္
ဟူ၍ နိယာမသေဘာတရားကို ဒီ ႏွင္းသီးပင္ေအာက္ကေန အေျဖထြက္ရွိခဲ့ေၾကာင္း www.naturespride.eu မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
အဲဒီအသီးထဲမွာ ကယ္လိုရီနည္းပါးျခင္း၊ ဓာတ္တိုးဆန္
့က်င္ပစၥည္းေတြေပါၾကြယ္၀ျခင္း၊ ဗီတာမင္စီ ႏွင့္ ဗီတာမင္ေအမ်ားပါရွိျခင္း
ေၾကာင့္ က်နး္မာေရးကိုအေထာက္အကူျပဳေပးတဲ့ သစ္သီးေလးပါ။
အခြံရဲရဲေလ ပိုခ်ိဳေလျဖစ္ျပီး၊ အေပၚယံအခြံ မာတင္းတင္း အသီးေတြက လတ္ဆတ္မႈရွိတာေၾကာင့္ အရည္ပိုရႊမ္းပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာ သြားရည္စာသစ္သီးအျဖစ္ အဆာေျပ အပ်င္းေျပ စားၾကျပီး၊ အျခားနို္င္ငံေတြမွာေတာ့ ႏွင္းသီးကို အခ်ိဳရည္၊ ယို၊ ဂ်ယ္လီ အျဖစ္ပါ ျပဳလုပ္စားသံုးၾကပါတယ္။
(၁) အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေစမယ့္ အခြင့္အလမ္းကိုနဲပါးေစပါတယ္။
(၂) အမ်ိဳးသမီးမ်ား ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၃) တစ္ေန ့ကို ႏွင္းသီး ၃-လံုးက်စီ ရက္သတၱ ၁-ပတ္တိတိ စားေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲရွိ ကိုလက္စထေရာကို ၁၉% မွ်ေလ်ာ့ခ် ေပးပါတယ္။
(၄) ႏွင္းသီးမွည့္မွည့္ နီနီရဲရဲေလးေတြက အရသာခ်ိဳျမေသာ္လည္း ဂလူးကို ့စ္ဓာတ္မပါရွိပါဘူး။ ပန္ကရိယ ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳ တာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္တဲ့ အသီးေလးပါဘဲ။
(၅) အဆီဓာတ္မပါျခင္း၊ ကယ္လိုရီနဲပါးျခင္း၊ ေရဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းတို ့ေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မတက္ေစပါဘူး။
(၆) အိႏိၵယနိုင္ငံမွာ အပင္၏အရြက္ကို ေပါင္းခံျပီး ေရေမႊးရနံ ့အျဖစ္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
(၈) ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းထဲမွာ အပူျငိမ္းတဲ့ အေအးစာအသီးလို ့ေဖာ္ျပထားတာေၾကာင့္ ယခုလို ေႏြပူပူမွာ စားသံုးသင့္တဲ့ အသီးျဖစ္ ပါတယ္။
တစ္ႏွစ္တစ္ၾကိမ္သာ စားရတဲ့ ရာသီစာသီးႏွံျဖစ္ေသာ္လည္း အရသားလည္း ရွိ ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာ တဲ့အျပင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးဖက္၀င္လို ့ စားျဖစ္ေအာင္ စားၾကပါလို ့ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါတယ္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
စည္းလုံးျခင္းအင္အားမွ
အခြံရဲရဲေလ ပိုခ်ိဳေလျဖစ္ျပီး၊ အေပၚယံအခြံ မာတင္းတင္း အသီးေတြက လတ္ဆတ္မႈရွိတာေၾကာင့္ အရည္ပိုရႊမ္းပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာ သြားရည္စာသစ္သီးအျဖစ္ အဆာေျပ အပ်င္းေျပ စားၾကျပီး၊ အျခားနို္င္ငံေတြမွာေတာ့ ႏွင္းသီးကို အခ်ိဳရည္၊ ယို၊ ဂ်ယ္လီ အျဖစ္ပါ ျပဳလုပ္စားသံုးၾကပါတယ္။
(၁) အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေစမယ့္ အခြင့္အလမ္းကိုနဲပါးေစပါတယ္။
(၂) အမ်ိဳးသမီးမ်ား ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၃) တစ္ေန ့ကို ႏွင္းသီး ၃-လံုးက်စီ ရက္သတၱ ၁-ပတ္တိတိ စားေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲရွိ ကိုလက္စထေရာကို ၁၉% မွ်ေလ်ာ့ခ် ေပးပါတယ္။
(၄) ႏွင္းသီးမွည့္မွည့္ နီနီရဲရဲေလးေတြက အရသာခ်ိဳျမေသာ္လည္း ဂလူးကို ့စ္ဓာတ္မပါရွိပါဘူး။ ပန္ကရိယ ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳ တာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္တဲ့ အသီးေလးပါဘဲ။
(၅) အဆီဓာတ္မပါျခင္း၊ ကယ္လိုရီနဲပါးျခင္း၊ ေရဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းတို ့ေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မတက္ေစပါဘူး။
(၆) အိႏိၵယနိုင္ငံမွာ အပင္၏အရြက္ကို ေပါင္းခံျပီး ေရေမႊးရနံ ့အျဖစ္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
(၈) ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းထဲမွာ အပူျငိမ္းတဲ့ အေအးစာအသီးလို ့ေဖာ္ျပထားတာေၾကာင့္ ယခုလို ေႏြပူပူမွာ စားသံုးသင့္တဲ့ အသီးျဖစ္ ပါတယ္။
တစ္ႏွစ္တစ္ၾကိမ္သာ စားရတဲ့ ရာသီစာသီးႏွံျဖစ္ေသာ္လည္း အရသားလည္း ရွိ ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာ တဲ့အျပင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးဖက္၀င္လို ့ စားျဖစ္ေအာင္ စားၾကပါလို ့ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါတယ္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
စည္းလုံးျခင္းအင္အားမွ
Post a Comment
Blogger Facebook DisqusComment ေပးရန္ ညာဘက္ေထာင့္မွ Blogger or Facebook or Disqus ကုိႏွိပ္ပါ။