coffee အေၾကာင္းတေစ့တေစာင္း...
ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ ေသာက္သံုးစရာBeverage အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိၾကပါသည္။
၄င္းတို ့အနက္ ေကာ္ဖီသည္ ေပၚျပဴလာ အျဖစ္ဆံုးႏွင့္ အသက္အပိုင္း အျခားမေရြး၊ လူမ်ိဳးဘာသာမေရြး တြင္က်ယ္စြာ ေသာက္သံုးႏိုင္သည့္“အရည္တစ္မ်ိဳး” ျဖစ္ပါသည္။
နာမည္ၾကီး စာေရးဆရာ (အိုလီဗာ-ဟုမ္းစ္) ၏ Over the Teacups ထဲတြင္ “အိပ္ယာထ ေသာက္ရတဲ့ေကာ္ဖီတစ္ခြက္က ရတဲ့ လန္းဆန္း-တက္ၾကြမႈနဲ႔ ခြန္အားမ်ိဳးကို ညေနခင္း လဖက္ရည္ကေနျပန္ထပ္လုပ္မေပးႏိုင္ဘူး” ဟု ညႊန္းဆိုထားပါသည္။
အာေရဗ်ကြ်န္းဆြယ္မ်ားတြင္ ေရွးပေ၀သဏီကတည္းက၊ေကာ္ဖီပင္မ်ားကို ေလွကားထစ္ စိုက္ပ်ိဳးနည္းျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးလာခဲ့ၾကပါသည္။ မိုးေခါင္ေရရွား ေသာထိုအရပ္ေဒသ ရွိ ေကာ္ဖီပင္မ်ားသည္ အပင္ပုကေလးမ်ားျဖစ္ၾကၿပီး၊ အသီးမွာလည္း ေသးငယ္ပါသည္။
ပူျပင္းေသာရာသီဥတုေၾကာင့္ အသီးမ်ားကို ခူးဆြတ္ၿပီးေနာက္ ခ်က္ခ်င္းေျခာက္သြား တတ္ၾကပါသည္။
ထိုေဒသမွထြက္ရွိေသာ ေကာ္ဖီ၏ရနံ ့မွာ သင္းပ်ံ ့စူးရွၿပီး၊ အရသာလည္းျပင္းပါသည္။
အာေရဗ် ကြ်န္းဆြယ္၏ Mocha ဆိပ္ကမ္းျမိဳ ေ့တာ္မွ တစ္ကမၻာလံုးသို ့ သေဘၤာျဖင့္တင္ပို ့ခဲ့ၾကပါသည္။
ထို ့ေၾကာင့္ ' မိုခါးေကာ္ဖီ ' (Mocha Coffee) သည္ ထူးျခားေသာအနံ ့ အရသာျဖင့္ တစ္ကမၻာလံုးကို ဆြဲေဆာင္လွ်က္ရွိပါသည္။
ဒတ္ခ်္တို ့သည္ အင္ဒိုနီးရွား Java ကြ်န္းဆြယ္ေပၚတြင္ေဒသခံေကာ္ဖီသီးမ်ားကို အာေရဗ်မွ လာေသာေကာ္ဖီသီးမ်ားျဖင့္ ေရာစပ္၍ အပင္စိုက္ပ်ိဳး ခဲ့ၾကပါသည္။
ထိုအပင္မွရရွိေသာ ေကာ္ဖီသည္ မိုခါးေလာက္အရသာမျပင္းေသာ္လည္းပဲ
မိုခါးဂ်ာဗားေကာ္ဖီ (Mocha Java Coffee)အျဖစ္ အရသာတမ်ိဳးျဖင့္ ဆြဲေဆာင္ႏိုင္ ပါသည္။
ယေန ့အေမရိကန္တြင္ အထူးေရပန္းစားလွ်က္ရွိပါသည္။
ျမန္မာျပည္တြင္ ေကာ္ဖီေရာက္ရွိလာပံုကို တိတိက်က်သမိုင္းအေထာက္အထား မ်ားျဖင့္
ေဖာ္ျပထားျခင္း မရွိေသာ္လည္းပဲေတာင္ငူေခတ္ နတ္ရွင္ေနာင္ လက္ထပ္တြင္
ေပၚတူဂီကုန္သည္မ်ားသည္ ေအာက္ျမန္မာျပည္သို ့လာေရာက္၍ ကုန္သြယ္ကူးလူး ဆက္ဆံလာၾကကာေကာ္ဖီ ႏွင့္ စပ်စ္၀ိုင္မ်ား ေသာက္သံုးၾကသည့္ သမိုင္း အတိအက်ကိုေတာ့ ေလ့လာေတြ ့ရွိရပါသည္။
မည္သုိ ့ပင္ဆိုေစကာမူ၊ ယေန ့ျမန္မာႏိုင္ငံသားမ်ားအပါအ၀င္၊ လူသားအားလံုးသည္ ေကာ္ဖီကို နံက္အိပ္ယာထ၊ေန ့လည္အဆာေျပ ႏွင့္ ညေနခင္း အပ်င္းေျပအျဖစ္ႏွစ္ျခိဳက္စြာေသာက္သံုး လွ်က္ရွိၾကပါသည္။
ထို ့ ျပင္ ေက်ာင္းသား/သူ မ်ားကလည္းေခါင္းၾကည္ေစရန္အတြက္၊ အခ်ိဳ ့လူနာမ်ားက
လည္း ေဆးေသာက္ရလြယ္ကူ ေစရန္အတြက္၊ စသည့္ အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္
ေသာက္သံုးလွ်က္ရွိၾကပါသည္။
အလွဳမဂၤလာပြဲမ်ားတြင္လည္း ေကာ္ဖီ ေသာက္သံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈထြန္းကားလွ်က္ရွိပါသည္။
ႏွပ္၍ေသာက္ရေသာ ေကာ္ဖီမ်ား သာမက၊ အလြန္ခါးေသာ Maxwell ေကာ္ဖီ၊
ေကာ္ဖီ Latte၊ Ness ေကာ္ဖီ၊ မိုခါး၊ Cappuccino,Espresso, Creamy, Floating ေကာ္ဖီ၊
Black ေကာ္ဖီ၊ Decaf (ေခၚ) ကဖိန္းဓာတ္ ပါ၀င္မႈအလြန္နည္းေသာေကာ္ဖီ ...စသည္ျဖင့္
တံဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳး ႏွင့္ ႏိုင္ငံစံု Ready Made (2 in 1),(3 in 1) ေကာ္ဖီမ်ားကို ေကာ္ဖီဆိုင္ထိုင္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊မိမိအိမ္တြင္ လည္းေကာင္း ေသာက္သံုးေနၾကပါသည္။
ျမန္မာျပည္၏ Coffee Shops ဆိုင္မ်ားတြင္ေကာ္ဖီစက္ကိုသံုးကာ၊ အီတလီမွလာေသာ
ေကာ္ဖီေစ့မ်ားကို အမႈန္ ့ၾကိတ္၍၊ ယခုေဖ်ာ္ယခုေသာက္ ပံုစံေခတ္စားလွ်က္ရွိပါသည္။
ျမန္မာပရိတ္သတ္ခံတြင္းလိုက္ေစသည့္္ေကာ္ဖီ ၃၀ မီလီ လီတာ ကို အဆီမပါသာ
ႏို ့ကရမ္ ၁၂ မီလီ လီတာ၊ သၾကားစားပြဲဇြန္း(၂)ဇြန္း ျဖင့္ အရစ္(၃)ရစ္ခြဲကာ pump စက္ကိုသံုး၍ အေပၚမွ အျမွဳပ္ရိုက္ကာ လိပ္ျပာပံု၊ အသည္းပံု ႏွင့္ အရုပ္ကေလးမ်ား ျဖင့္အလွဆင္ထားေသာ
Italy Cappuccino ၊ ထိုပံုစံမ်ိဳးျဖင့္ အဆီမပါေသာႏို ့ ကရမ္ ၁၆ မီလီ လီတာ ထည့္ကာ
ခြက္ပံုစံေျပာင္းထားေသာ Café Latte ၊ ထိုပံုစံမ်ိဳးျဖင့္ ေခ်ာကလက္တစ္လႊာခင္းထားေသာ
Mocha Coffee ၊ ဘလက္ေကာ္ဖီကဲ့သို ့ႏို ့ လံုး၀မပါဘဲ ၊ေကာ္ဖီအဆီ ၁၀ဂရမ္ ထဲ့ထားေသာ
Italy Espresso ေကာ္ဖီျပင္းျပင္း …စသည္တို ့ကိုေသာက္သံုးႏိုင္ၾကပါၿပီ။
Italy Espresso ၏ အရသာမွာ အလြန္ခါးပါသည္။
အေနာက္ႏိုင္ငံသားမ်ားက ထိုေကာ္ဖီခါးခါးတြင္သၾကားလံုး၀မထဲ့ဘဲ ေကာ္ဖီအဆီ၏အရာကို
ဇိမ္ခံ၍ ေသာက္ၾကေသာ္လည္းျမန္မာ ပရိတ္သတ္မ်ားကေတာ့သၾကား စားပြဲဇြန္း (၂)ထက္မနည္းထည့္ေသာက္ၾကပါသည္။
ကမၻာ့အရပ္ရပ္ရွိ ေကာ္ဖီၾကိဳက္သူမ်ားသည္ေကာ္ဖီ(ေပ်ာ့/ျပင္း) အမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို အရသာခံ၍
ေသာက္သံုးၾကသလို၊ ေကာ္ဖီျဖင့္စီမံျပဳလုပ္ထားေသာ
(၁)ေရခဲမုန္ ့
(၂) သၾကားလံုး
(၃) ကိတ္
(၄) ကြတ္ကီး
(၅) ၀ီစကီႏွင့္ေရာ၍ အေပၚမွ မလိုင္ပ်စ္ပ်စ္တင္ထားေသာ Irish Coffee
(၆) Vanilla ေရခဲမုန္ ့ ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ Coff Punch
(၇) ေရခဲမုန္ ့၊ ေခ်ာကလက္၊ ႏို ့၊ ကရင္မ္တို ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ Cramel Iced Coffee
(၈) ကိုကိုး၊ ကရင္မ္၊ Rum ၊ Brandy တို ့ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ Alcoholic Cappuccino
(၉) ေကာ္ဖီျပင္းျပင္း၊ မလိုင္၊ သစ္ၾကပိုးေခါက္၊ေခ်ာကလက္၊ ဒိန္ခ်ဥ္တို ့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ
Cappuccino Sundaes
(၁၀) ဂ်ံဳမုန္ ့၊ ေကာ္ဖီမႈန္ ့၊ သစ္ၾကပိုးေခါက္၊မုန္ ့ဖုတ္ဆိုဒါ၊ ဆား၊ သၾကား၊ လိေမၼာ္ခြံ၊
ၾကက္ဥ၊ ဗန္ဒါေစ့၊ Vanilla ေရခဲမုန္ ့ တို ့ျဖင့္ စီမံ ျပဳလုပ္ထားေသာ Espresso Biscotti
(၁၁) ေကာ္ဖီ Crystal ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ Amaretto Coffee
(၁၂) ေကာ္ဖီ၊ ႏို ့၊ ေခ်ာကလက္၊ ေရခဲမုန္ ့တို ့ ကိုေရာ၍ အေပၚမွမလိုင္ပ်စ္ပ်စ္တင္ထားေသာ
Ice Cream Parlor Mocha Soda
(၁၃) ေကာ္ဖီမႈန္ ့၊ အဆီမပါေသာ ႏြားႏို ့၊ ဆား၊ သၾကား၊ မက္မြန္သီး တို ့ျဖင့္ ေဖ်ာ္စပ္ထားကာ၊
အေပၚမွ အျမွဳပ္မလိုင္တင္ထားေသာ Almond Coffee Cream
(၁၄) ေကာ္ဖီေအး၊ တရုပ္ဇီးသီးအႏွစ္ရည္၊ႏို ့ေအး၊ Vanilla ေရခဲမုန္ ့ တို ့ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ
Apricot Iced Coffee
(၁၅) Coffee Shake စသည္တို ့ကို
café house မ်ားႏွင့္ ဟိုတယ္ၾကီးမ်ားတြင္ ရရွိစားသံုးႏိုင္ပါသည္။
Ref: Food Magazine
Post a Comment
Blogger Facebook DisqusComment ေပးရန္ ညာဘက္ေထာင့္မွ Blogger or Facebook or Disqus ကုိႏွိပ္ပါ။