Ads (728x90)




ေကာက္ႀကီးထမင္း ၊ သံုးေပါက္ခၽြန္း
----------------------------------

 ကၽြန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာမွာ  " ခင္ရာေဆြ မ်ိဳး ၊ျမိန္ရာဟင္းေကာင္း " ဆိုတဲ႔ စကားပံုေလးရွိတယ္မဟုတ္လား ။ ထမင္းစားၿမိန္ျခင္းဆိုရာမွာေငြ ေၾကးခ်မ္းသာသူေတြ အတြက္ကေတာ႔ သိပ္အဆန္းလုပ္စရာမဟုတ္ဘူးေပါ႔ ။ အာသီသ ရွိရာေလးကို ေငါက္ကနည္းထၿပီး ခ်က္ခ်င္းဝယ္ခ်က္စားႏိုင္ၾကတယ္မဟုတ္လား ။ ေတာသူေတာင္သား ၊ သာမာန္ေက်ာမြဲမ်ားအဖို႔ေတာ႔ ထမင္းၿမိန္ဖို႔ အတြက္ ဆိုရင္ ဟင္းစပ္ တည့္ဖို႔ဆိုတာကလိုလာတယ္ ။ ဟင္းစပ္တည့္တယ္ဆိုတာ က အသားဟင္ႀကီးပါမွ ဟင္းအမယ္ ေတြ စံုေနမွရယ္လို႔ မဟုတ္ပါဘူး ။ သာမာန္ ဟင္းၾကမ္းေလး ၂ မ်ိဳး ၃ မ်ိဳးနဲ႔လည္းဟင္းစပ္ဆိုတာတည့္ ေနတတ္ပါတယ္ ။ ဥပမာ ကုလားပဲရြက္ဟင္းခ်ိဳနဲ႔ ဇီးျဖဴသီးဖုတ္ေထာင္းလို ၊ ပဲလြန္းရြက္ဟင္းခ်ိဳနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္လို ၊ ဆူးပုတ္ရြက္ ဟင္းရည္နဲ႔ မန္က်ည္းရြက္စပ္ခ်ဥ္ေထာင္း လို  ၊ မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္ေရ နဲ႔ ေခ်ာင္းငါးေလးအစပ္ခ်က္လို ၊  ပဲဟင္းခ်ိဳ ၊သရက္ခ်ဥ္သုပ္နဲ႔ ငရုတ္သီးေၾကာ္လို စတဲ႔ ခူးလို႔ဆြတ္လို႔ရလာတဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေလးေတြကို အစပ္တည့္ေအာင္ခ်က္ၿပီး ေတာ႔ပဲ ေတာသူေတာင္သားေတြ က ဟင္း၂ခြက္ နဲ႔ ထမင္း ၃ ဇလံု ဆန္ ၁ စလယ္ခ်က္ကို ကုန္ေအာင္စား ၿပီးအလုပ္လုပ္ၾကတာပါ ။

ေကာက္ႀကီးဆန္

    ေကာက္ႀကီးဆိုတာကေတာ႔ သက္ရင္႔ ၊ ရပ္ရွည္ စပါးတစ္မ်ိဳးပါ ။ အခ်ိန္ၾကာၾကာ စိုက္ရတာျဖစ္လို႔ ဒုတိယအသီးလို႔ ေခၚတဲ႔ မိုးစပါးအေနနဲ႔စိုက္ေလ႔ရွိပါတယ္ ။ စပါးစိုက္တာမွာ မ်ိဳးပ်ိဳး ၊ အပင္ေပါက္ႏွဳတ္ၿပီး မွ ျပန္စိုက္တာရွိသလို .. ေျမႀကီးအေျခာက္မွာ စပါးပက္ၿပီး ထြန္နဲ႔ ေမႊ ၊ မိုးလာေတာ႔ သူ႔ဘာသာအပင္ေပါက္ဆိုၿပီး စိုက္တဲ႔ " ေကာက္ေျခာက္"စိုက္နည္း ဆိုၿပီးေတာ႔လည္းရွိပါတယ္ ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အညာေဒသမွာေတာ႔ ေကာက္ႀကီး ကို အမ်ားအားျဖင္႔  ေကာက္ေျခာက္စိုက္နည္းနဲ႔ စိုက္ေလ႔ရွိၾကပါတယ္ ။ သူက မိုးအမွား ၊ ေရ အမွားခံႏိုင္သလို အသက္လည္းျပင္းပါတယ္ ။ အဲဒါေၾကာင္႔ မိုးကိုေမွ်ာ္ၿပီးစိုက္ရတဲ႔ ေျမေတြမွာ ေကာက္ႀကီး ကိုစိုက္ၾကတယ္ ။ သိပ္ၿပီးေတာ႔ ဂရုစိုက္ဖို႔လည္းမလိုလွဘူးေလ ။ ဒါေပမဲ႔ တခ်က္ရွိတာ က ထြက္လာတဲ႔ ဆန္ဟာ အင္မတန္မွ ကိုၾကမ္းပါတယ္ ၊ ခ်က္တဲ႔ အခါ အခ်ိန္ၾကာႀကီး က်ိဳရင္ေတာင္ တစ္လံုးခ်င္းစီကြဲေနၿပီး ၊အနီေရာက္ႀကီးေတြျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္ ။ ၿမိဳ႔မွာ ေပၚဆန္းတို႔ ၊ လံုးသြယ္ေမႊးတို႔ စားေလ႔ စားထရွိသူေတြ ဘယ္လိုမွ ေကာက္ႀကိးကိုၿမိဳက်မွာမဟုတ္ပါဘူး ။ မေနာတို႔ ၊ ရာေက်ာ္တို႔ ကိုသာ အမ်ားအားျဖင္႔ စားၾကတဲ႔ ေတာသားေတြေတာင္ေျခကန္ၿမိဳ ရပါတယ္ ။ အခုလို ေဆာင္းရာသီ မွာ ဆိုရင္ ညက က်န္တဲ႔ ေကာႀကီး ထမင္းက မနက္ဆိုရင္ ေအးစက္ေနၿပီး သံဇလံုထဲထည့္လိုက္တဲ႔ခါ အသံေတာင္မည္ပါတယ္ ။ ဘယ္ေလာက္ေတာင္ၾကမ္းလဲဆိုရင္ ၾကြက္ေတြ က်ေပ႔ ဆိုတဲ႔ လယ္ခင္းဆိုရင္ဒီႏွစ္ေကာက္ႀကီး စိုက္လိုက္တာနဲ႔ ေနာက္ႏွစ္ စပါးစိုက္ခ်ိန္ဆို ၾကြက္ မရွိသေလာက္ရွားသြားတယ္ ။ အညာဘက္ မွာ နည္းနည္း ႀကီးႀကီးက်ယ္က်ယ္ ႏိုင္တဲ႔ သူေတြဆိုရင္  အရပ္ထဲက လူေတြက " လူကသာေကာက္ႀကီးဆန္စားတာ ၊ -င္ေခါင္းကေတာ႔ အေတာ္က်ယ္တယ္" ဆုိၿပီးေျပာ႔ေလ႔ရွိပါတယ္ ။

သံုးေပါက္ခၽြန္း

    ကၽြန္ေတာ္တို႔ အညာဖက္ေတြမွာ ရွင္ျပဳ အလွဴလွဴတဲ႔အခါ အလွဴႀကီး ၊ အလွဴ ၊ အလွဴေျခာက္ ဆိုၿပီး ခြဲေျပာေလ႔ရွိပါတယ္ ။ အလွဴႀကီးဆိုတာကေတာ႔ ေၾကြးတာကလည္း ဝက္သားေၾကာ္ခ်က္ ၊ မ႑ပ္နဲ႔ ဆိုင္းဝိုင္းနဲ႔ ဆင္၊ျမင္းဝန္းခင္း နဲ႔ ဆိုတာမိ်ဳးေပါ႔ ။ အလွဴဆိုရင္ေတာ႔ ဆိုင္းနဲ႔ မ႑ပ္အျပင္ဆင္ေလးနဲ႔ ေကၽြးတာက ေက်ာက္ဖရံုသီးနဲ႔ဝက္သားေရာခ်က္တဲ႔ " ဗ်ိဳးဟင္း" တို႔ ငါးႀကီးေျခာက္ထိုး ေလးနဲ႔ေပါ႔ ။ အလွဳေျခာက္ဆိုတာကေတာ႔ ပိုက္ဆံ သိပ္မတက္ႏိုင္တဲ႔ သူေတြက အိမ္ေရွ့မွာ ကိုယ္႔ဘာကို မ႑ပ္ေလးထိုး ၊ ေမာင္ရင္ေလာင္းအဝတ္စားလဲမပါ ၊ ဘုန္းႀကီးကန္ေတာ႔ပြဲေလး နဲ႔ တက္ႏိုင္သေလာက္ေလးေကၽြးတဲ႔ အလွဳမ်ိဳးေပါ႔ ။ သံုးေပါက္ခၽြန္းဆိုတာကေတာ႔ အဲလို အလွဳေျခာက္ေတြ ၊ ဘုရားပြဲတို႔ ေတြမွာေ ကၽြးေလ႔ရွိပါတယ္ ။  အိမ္ေျခ ၅၀၀ ေလာက္ရွိတဲ႔ တစ္ရြာလံုးစာမွာ ေဂၚဖီထုတ္ ၁၀ ထုပ္ေလာက္နဲ႔ ဟင္းခ်ိဳလုပ္ထားတဲ႔ " မွန္ေရာင္ " ဟင္းခ်ိဳ ဆိုတာကတစ္မ်ိဳး ။ ငါးပိေၾကာ္ဆိုလည္း အလွဴႀကီးေတြမွာေတာ႔ မွ်င္ငါးပိကို ေအာက္ (ေအာက္ျပည္) ကေနမွာ ၿပီး မန္က်ည္းမွည့္ ၊ ငွက္ေပ်ာသီး တို႔ နဲ႔ ေသခ်ာေၾကာ္ထားတာမ်ိဳးမဟုတ္ပဲ ..ငါးပိ အၾကမ္းကို ငရုတ္သီးနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာမ်ိဳးပါ ။ ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ႔ ေဒသ ထြက္ ဇီးျဖဴသီးအစိမ္းကို ေထာင္းၿပီးခ်ဥ္သိပ္ထားတဲ႔ ဇီးျဖဴခ်ဥ္ေပါ႔ ။ ဖန္ခ်ဥ္ ခ်ဥ္ေလးစားခ်င္စရာလို႔ ထင္ရေပမဲ႔ သူ႔ခ်ည္းတုိင္းစားရင္ သိပ္စားမေကာင္းလွပါဘူး ။  သံုးေပါက္ခၽြန္း ဆိုတာ  မွန္ေရာင္ဟင္းခ်ိဳ ၊ ငါးပိေၾကာ္ ၊ ဇီးျဖဴခ်ဥ္ (ပဲတီခ်ဥ္တို႔ ၊ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္တို႔လည္းသံုးေလ႔ရွိပါတယ္) ဆိုၿပီး ဟင္းသံုးမ်ိဳးပါတဲ႔ ဟင္းအစပ္ဟက္ တစ္မ်ိဳးကိုေခၚတာပါ ။

ေကာက္ႀကီးထမင္းနဲ႔သံုးေပါက္ခၽြန္းဟင္း

    အလွုေျခာက္ေတြ ၊ ဘုရားပြဲေတြ ၊ဆြမ္းေလာင္းပြဲ ေတြမွာ ေကာက္ႀကီးထမင္း နဲ႔ သံုးေပါက္ခၽြန္းဟင္းကို စတုဒီသာအေနနဲ႔ေကၽြးေလ႔ရွိၾကပါတယ္ ။ အဲဒီေကာက္ႀကီးထမင္းနဲ႔ သံုးေပါက္ခၽြန္းဟင္းကို ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းေတြက ငွားေပးတဲ႔ သံပန္းကန္ျပား နဲ႔ ေၾကးဇြန္းအေဟာင္းေတြ နဲ႔ စားပဲြဝိုင္းႀကီးေတြမွာ ဖိနပ္ကိုဖင္ခုထိုင္ၿပီး စားၾကရပါတယ္။ ဟင္းတစ္မ်ိဳးခ်င္း စီ ရဲ့ အရသာအေနနဲ႔ ေရာ ၊ အေကၽြးအေမြးအျပင္အဆင္ အေနနဲ႔ ပါ အေပၚ မွာ ေျပာခဲ႔တဲ႔တိုင္း ပါပဲ ။ စားလို႔ ေကာင္းစရာ အေျခေနတစက္မွ မရွိပါဘူး ။ သို႔ ေပမဲ႔ အဲဒီ ေကာက္ႀကိးထမင္းနဲ႔ သံုးေပါက္ခၽြန္း ဟင္းတြဲမိရင္ေတာ႔ ထင္ရက္စရာမရွိေအာင္ကို ထမင္းကၿမိန္တတ္လွပါတယ္ ။ ဒါဟာ ေရွးအစဥ္အဆက္ကအေမြေပးခဲ႔တဲ႔ ဟင္းအစပ္အဟက္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္ ။
    ကၽြန္ေတာ္အေပၚမွာေျပာခဲတဲ႔ ေကာက္ႀကီးထမင္းနဲ႔ သံုးေပါက္ခၽြန္း ဟင္းတို႔ ဟာ တစ္ခုခ်င္းစီရဲ့ အရသာတန္ဖိုး အေနနဲ႔ေတာ႔ အေတာ္ကိုနည္းပါတယ္ ။ ဟင္းေကာင္းဟင္းမြန္ေတြလို တစ္ခြက္တည္းနဲ႔ စားမယ္ဆိုရင္လည္း ဘယ္လို မွ ထမင္းၿမိန္ႏုိင္မဲ႔ ၊ စားေကာင္းႏိုင္မဲ႔ အေျခေနမ်ိဳးမရွိပါဘူး ။ သူတို႔ရဲ့ အရသာတန္ဖိုးဘယ္ေလာက္ ပင္ နည္းနည္း ေလးျဖစ္ေနပါေစ ၊ ကိုယ္ပိုင္ ရွိေနတဲ႔ မတူညီမွဳေလးေတြ ၊ ကိုယ္႔ဂုဏ္သတၱိေလးေတြ နဲ႔ တြဲစပ္ရင္း  အစပ္အဟက္ တည့္သြားတဲ႔ခါ ထမင္းၿမိန္စရာဟင္းလ်ာျဖစ္လာပါတယ္ ။

    ယေန႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ့ လက္ရွိအေျခေနဟာလည္း ေက်းလက္က ေတာသူေတာင္သားေတြလိုပါပဲ ။ စစ္ေရး ၊ ႏိုင္ငံေရး ၊ စီးပြားေရး ၊ က်န္းမာေရး ၊ ပညာေရး အစစအရာရာ မွာ အလွဳႀကီးေပးႏိုင္တဲ႔ အေနထားမ်ိဳးတစ္ခုမွ မရွိဘူးလို႔ေျပာရမွာပါ ။ နယ္ပယ္တိုင္းမွာ အားနည္းေနပါတယ္ ။ အသားဟင္းေကာင္းတစ္ခြက္လို မ်ိဳး တစ္ဦးေကာင္း ၊ တစ္ဖြဲ႔ ေကာင္း နဲ႔ ျပည္သူလူထုရဲ့ အာသီသ ကို ေဖးသိပ္ ႏိုင္မဲ႔ အေျခေနမ်ိဳးလည္း မေတြ႔မိဘူးလို႔ ရိုးသားစြာေျပာရမွာပါပဲ ။ ဒါဟာ လက္ရွိ အရွိတရားျဖစ္ပါတယ္ ။ မတတ္ႏိုင္တဲ႔ဟင္းေတြကို ခ်ဥ္ျခင္း တက္ေနမဲ႔အစား ... စားၿမိန္စရာ ဟင္းစပ္ကိုရွာရမွာျဖစ္ပါတယ္ ။

    အရည္ေသြးနည္းၿပီး ၊ ၾကမ္းတမ္းတဲ႔ ေကာက္ႀကီးထမင္း လက္နက္ကိုင္အဖြဲ႔စည္းေတြ.... Transparency သတၱိနဲ႔ ျပည့္စံုေနေသာ ၊မံုလာထုပ္နဲ႔တူေသာ ပညာရွင္ နည္းနည္းနဲ႔ က်ဲက်ဲ ဝိုင္းထားရတဲ႔ မွန္ေရာင္ဟင္းခ်ိဳ အရပ္ဖက္အဖြဲ႔စည္းေတြ ....ခဏတာခံတြင္းေတာင္းသေလာက္ ဆက္တိုက္စားရင္ဖန္လာတတ္တဲ႔ ဇီးျဖဴသီးခ်ဥ္ အစိုးရအဖြဲ႔ နဲ႔လႊတ္ေတာ္ ....သတၴဳဓာတ္စစ္စစ္ပါတဲ႔ မွ်င္နဲ႔ငါးကနည္းနည္း ၊ ပုဇြန္ဖြဲမ်ားမ်ားေရာေထာင္းထားရတဲ႔ ငါးပိေၾကာ္ ႏိုင္ငံေရး အဖြဲ႔စည္းမ်ား ...
တစ္မ်ိဳးခ်င္းစီ နဲ႔ စားမယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ေသခ်ာပါတယ္ ထမင္းစားၾကမဲ႔ ျပည္သူလူထုဟာ ဘယ္လို မွ ထမင္းၿမိန္ ၊ ခံတြင္းေတြ႔မွာမဟုတ္ပါဘူး ။ ဗိုက္ဝၿပီးအာသာေျပမွာလည္းမဟုတ္ပါဘူး ။  တစ္ဖြဲ႔ခ်င္းစီရဲ့ မတူညီတဲ႔ ဂုဏ္သတၱိေလးေတြကို တြဲစပ္ၿပီး  ဟင္းခ်က္ၾကမွသာ  ဖြံ႔ၿဖိဳးမွုဆာေလာင္ေနေသာ ၊ တိုးတက္မွဳဆာေလာင္ေနေသာ ၊ လြတ္လပ္မွဳ ခံတြင္းပ်က္ေနေသာ ျပည္သူလူထုရဲ့  ဆႏၵအာသီသ ေတြ ၿငိမ္းေအးေစႏိုင္မွာပါ ။ အလုပ္အကိုင္ ေခၚထားတဲ႔ ကာလသား စတုတၳမ႑ိဳင္မ်ားအေနနဲ႔လည္း ေယာက္ခ်ိဳကိုင္ ၊ဟင္းပံုးဆြဲလို႔ ဘယ္ဝိုင္းမွာ ဘာလိုေနသလဲ ၾကည့္ၿပီး လိုက္ေပးႏိုင္ပါမွသာ  ထမင္းစားသူေတြ အိေျႏၵရရ စားေသာက္ႏိုင္ၾကမွာပါ ။

ေကာက္ႀကီးထမင္း ၊ သံုးေပါက္ခၽြန္းနဲ႔ ႏိုင္ငံေရးဟင္းစပ္တည့္လို႔ ျပည္သူေတြထမင္းၿမိန္ ၊ ဗိုက္ဝၾကပါေစေၾကာင္း ဆုေတာင္းလွ်က္ ။

(ရုပ္ဆိုး)

( ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ့ သက္ဆိုင္ရာ အဖြဲ႔စည္းေတြကို ေကာက္ႀကီးထမင္း ၊ မွန္ေရာင္ဟင္းရည္ ၊ ဇီးျဖဴသီးခ်ဥ္ ၊ ငပိေၾကာ္တို႔ နဲ႔ တင္စားတာ ဟာ ေစာ္ကားလိုစိတ္ေၾကာင္႔မဟုတ္ရပါ ။
မိမိ ျဖတ္သန္းေနတဲ႔ ေခတ္တေခတ္ကို ျမန္မာလူငယ္တစ္ေယာက္အေနနဲ႔ စိတ္ထဲမွာ ခံစားေနမိတဲ႔ အတိုင္း သာ ေရးသားမိျခင္းပါပဲ ။ လြန္တာရွိရင္ ဝႏၵာမိပါခင္ဗ်ာ ။ )

Post a Comment

Blogger Disqus

Comment ေပးရန္ ညာဘက္ေထာင့္မွ Blogger or Facebook or Disqus ကုိႏွိပ္ပါ။

Voted This Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...