သင့္ ခႏၶာကုိယ္ မွ အဆိပ္ ေတြ ဖယ္ရွား ႏုိင္တဲ့ နည္းလမ္း ေတြ မ်ဳိးစုံ ရွိပါတယ္။ ဒီ အထဲက အေကာင္းဆုံး နည္း ဟာ အစားအစာ စားၿပီး သဘာဝ အေလ်ာက္ အဆိပ္ ဖယ္ရွားတဲ့ နည္းလမ္း မုိ႔ ကုိယ္တြင္း အဆိပ္ ေတြ ဖယ္ရွား ႏုိင္တဲ့ အစားအစာ ေတြ ကုိ ေဖာ္ျပ ေပး လုိက္ပါတယ္။
(၁) အသီးအႏွံ
အသီးအႏွံ ေတြ ဟာ မ်ားေသာ အားျဖင့္ အရည္ရႊမ္း တတ္ တာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္ မွ အဆိပ္ ေတြ ဖယ္ရွား ဖုိ႔ ကူညီ ႏုိင္ပါတယ္။ အသီး ေတြ ဟာ အစာ ေၾကလြယ္ ၿပီး ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း၊ အာဟာရ ဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ ေတြ လည္း မ်ားစြာ ပါဝင္ကာ ဗီတာမင္ စီ လုိမ်ဳိး ခႏၡာကိုယ္ အတြက္ အေရးႀကီး တဲ့ ဗီတာမင္ ဓာတ္ေတြ လည္း အမ်ား အျပား ပါဝင္ ပါတယ္။
(၂) အစိမ္းေရာင္ အစာမ်ား
ခႏၶာကုိယ္ မွ အဆိပ္ေတြ ေျပဖုိ႔ စိမ္းျပာ ေရာင္ ေရညႇိ၊ ဘာလီ၊ ကုိက္လန္၊ ဟင္းႏုနယ္ နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္ ေတြ မ်ားမ်ား စားပါ။ အဲဒီ အရြက္ ေတြမွာ အစာ ခ်က္ ႏုိင္တဲ့ ကလုိ႐ုိ ေဖးေတြ ပါဝင္ လုိ႔ပါ။ ကလုိ႐ုိေဖး ဟာ ပတ္ဝန္းက်င္ မွ တစ္ဆင့္ ခႏၶာကုိယ္ တြင္းသုိ႔ ဝင္ေရာက္ ေနတဲ့ မီးခုိးေငြ႕၊ ပုိးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ ေဆး၊ သန္႔စင္ ပစၥည္း နဲ႔ ဓာတု ပစၥည္း အစ ရွိတာေတြ မွ ထြက္ရွိ လာတဲ့ အဆိပ္ အေတာက္ ေတြ ကုိ ဖယ္ရွား ႏုိင္လုိ႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ အသည္း မွ အဆိပ္ ကုိလည္း ဖယ္ရွား ႏုိင္ပါတယ္။
(၃) ေရွာက္သီး၊ လိေမၼာ္သီးႏွင့္ သံပရာသီး
ဒီအခ်ဥ္ အရသာ ရွိတဲ့ အသီးေတြ ဟာ ခႏၶာကုိယ္ မွ အဆိပ္ ေတြ စြန္႔ပစ္ ဖုိ႔ ကူညီႏုိင္ တဲ့ အျပင္ အသည္း မွ အဆိပ္ ဖယ္ရွား တဲ့ ျဖစ္စဥ္ ကုိ လည္း ကူညီ ႏုိင္ ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ မနက္ အိပ္ရာ ထ တုိင္း ေရေႏြး တစ္ခြက္ ထဲ ေရွာက္ရည္ ညႇစ္ၿပီး ေသာက္ေပး ပါ။ ဗီတာမင္စီ ဟာ အဆိပ္ေျဖ ဖုိ႔ အေကာင္းဆုံး ဗီတာမင္ ျဖစ္ၿပီး အဆိပ္ေတြ ကုိ အစာေျခ ႏုိင္တဲ့ အင္ဇုိင္း အျဖစ္ ေျပာင္းလဲ ႏုိင္ ပါတယ္။
(၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဟာ အသည္း မွ အဆိပ္ေျဖ ႏုိင္တဲ့ အင္ဇုိင္း ေတြ ထြက္လာ ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ ေပး တာ ေၾကာင့္ အစာေျခ စနစ္ အတြင္းမွ အဆိပ္ အႂကြင္းအက်န္ေတြကုိ စစ္ထုတ္ ေပးႏုိင္ ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကုိ အစိမ္း အတုိင္း ဒါမွမဟုတ္ ဟင္းထဲ ထည့္ၿပီး ခ်က္စားပါ။
(၅) အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ အေညႇာက္
ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တာမုိ႔ အစာေျခ လမ္းေၾကာင္းမွ အဆိပ္ေျဖတဲ့ အင္ဇုိင္းေတြ ထုတ္လုပ္ ႏုိင္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပး ပါတယ္။ အေညႇာက္ ဟာ အပြင့္ ထက္ ပုိၿပီး ထိေရာက္ မႈ ရွိပါတယ္။
(၆) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း
ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း အမ်ား အျပား ပါဝင္ တာမုိ႔ လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္း ဟာ ကုိယ္တြင္း စနစ္ အတြင္းမွ အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွား ႏုိင္႐ုံမက သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့ Catechins ဆုိတဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း ေၾကာင့္ အသည္း ရဲ႕ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာ လည္း ပုိေကာင္း ေစ ပါတယ္။
(၇) ပဲေစ့ အမ်ဳိးမ်ဳိး
အစာေျခရ လြယ္ကူ ၿပီး အူနံရံ အတြင္း အဆိပ္ အႂကြင္း အက်န္ ေတြကုိ စုပ္ယူ ႏုိင္ပါတယ္။
(၈) ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ အစိမ္းမ်ား ( Raw Vegetable )
ၾကက္သြန္နီ၊ မုန္လာဥနီ၊ ကၫြတ္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ၊ ကုိက္လန္၊ မုန္ညင္း၊ ပန္းေဂၚ ဖီ ၊ ၾကက္သြန္ ျဖဴ၊ နႏြင္းနဲ႔ ဟင္းေမႊးရြက္ ေတြ ကုိ မခ်က္ျပဳတ္ ဘဲ အစိမ္းတုိင္း စားရင္ အသည္း မွ အဆိပ္ သန္႔စင္ တဲ့ လုပ္ငန္း ကုိ ကူညီ ႏုိင္ပါတယ္။ အဲဒီ အစာေတြ မွာ ဆာလဖာ နဲ႔ ဂလူတာ သီ႐ုန္း ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ ဆာလဖာ ဟာ အသည္း မွ ဓာတု ပစၥည္း အဆိပ္ ေတြ ကုိ ဖယ္ရွား ေပးႏုိင္ ပါတယ္။
(၉) အေစ့ႏွင့္ အခြံမာသီးမ်ား
ဖ႐ုံေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ သီဟုိဠ္ေစ့၊ ႏွမ္းေစ့နဲ႔ ေနၾကာေစ့ ေတြ ဟာ အစာေၾက လြယ္ၿပီး အဆိပ္ေတြ ကုိ ဖယ္ရွား ႏုိင္ပါတယ္။ အဆိပ္ ေျဖ ေနစဥ္ အတြင္း အခြံမာသီး နဲ႔ ျပဳလုပ္ တဲ့ ေထာပတ္ ( ဥပမာ - ေျမပဲ ေထာပတ္ ) ကုိ ေရွာင္ ထားပါ။
(၁ဝ) အုိမီဂါ ၃ အဆီ
ေထာပတ္သီး၊ သံလြင္ဆီ ဒါမွ မဟုတ္ ဂုန္ေလွ်ာ္ေစ့ ဆီ ကုိ အဆိပ္ေျဖ စဥ္မွာ အသုံးျပဳ ပါ။ အူနံ ရံေတြ ကုိ ေခ်ာဆီ ျဖစ္ေစ ကာ အဆိပ္ေတြ ကုိ စုပ္ယူ ႏုိင္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မွ စြန္႔ပစ္ ႏုိင္လုိ႔ပါ။
စား သင႔္ ေသာ အစားစာ ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
MWD Health
Post a Comment
Blogger Facebook DisqusComment ေပးရန္ ညာဘက္ေထာင့္မွ Blogger or Facebook or Disqus ကုိႏွိပ္ပါ။